lakiernicy Grupy FAQ Szybkie Pytania-Odpowiedzi-Chat [1] Statystyki Rejestracja Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
promiennik
Autor Wiadomość
rajcuch
Forumator



Wiek: 44
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 213
Otrzymał 2 punkt(y)
Skąd: Wlkp
Wysłany: 22-03-2011, 20:20   IRT 4-2 Pc auto

witam, własnie od paru dni jestem posiadaczem tego urzadzenia :) przyspieszenie pracy jest obłędne ;] muszę jeszcze pokombinowac z ustawieniami bo narazie jade na fabrycznych tylko szpachel zmniejszyłem z 6 na 4min ;) a reszta tzn podklad 15min w tym 8 min na odparowanie w temp. 45st i 7 min w 65st klar 12 min itd,
ps jak ktos dziala na takich sprzetach to prosze o podpowiedzi jakie najlepiej poustawiać czasy i temp żeby suszyc najwydajniej bez obawy o odparzenie ;) bo szkoda mi czasu i materialu i nerwów ;) by uczyć sie na własnych błedach :) materiałów uzywam tylko DuPont
Pozdrawiam

DSC01053.JPG
Plik ściągnięto 594 raz(y) 68,7 KB

DSC01054.JPG
Plik ściągnięto 539 raz(y) 81,96 KB

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
ZIEMBA
Moderator


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 1878
Otrzymał 18 punkt(y)
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 22-03-2011, 20:40   

To zaszalałeś Rajcuch ;] Teraz to masz sprzęt godny pozazdroszczenia. Tylko jak właczysz to licznik troche przyspiesza od tych 12kw :)
_________________

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
rajcuch
Forumator



Wiek: 44
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 213
Otrzymał 2 punkt(y)
Skąd: Wlkp
Wysłany: 22-03-2011, 21:37   

No coś Ty... ;] jest też mozliwość wyłączenia jednej kasety i powiem Ci, że wcale nie ciagnie tak prądu jak na 12kw zreszta w całym cyklu suszenia nie grzeje non stop a to pewno przez pirometr, który jak mysle tez ma za zadanie oszczedzac energie no i najważniejsze utrzymywać równą temperature grzanego materiału. Kabine mam 20kw + śrubówka 5,5kw i nie ma tragedii z rachunkami :) a codziennie chodzą ;]
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
ZIEMBA
Moderator


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 1878
Otrzymał 18 punkt(y)
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 22-03-2011, 21:47   

rajcuch napisał/a:
Kabine mam 20kw + śrubówka 5,5kw i nie ma tragedii z rachunkami a codziennie chodzą


I bardzo dobrze. Po to się wydaje dziesiątki tysięcy na taki sprzęt żeby właśnie codziennie chodził i zarabiał kase ;) Jest czego pozazdrościc. Pwiedz mi, grzałeś tym też lakier po lakierowaniu? Jak tak to ile odczekałeś od lakierowania żeby promiennik przystawic? Po jakim czasie lakier jest gotowy do ewentualnej korekty? Zadne nieporządane efekty poprzez grzanie nie wychodzą?
_________________

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
rajcuch
Forumator



Wiek: 44
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 213
Otrzymał 2 punkt(y)
Skąd: Wlkp
Wysłany: 22-03-2011, 21:57   

dzisiaj robiłem zaprawke na błotniku, szpachelek 4min podkladzik 15 min baza wodna 4 min klar 12 min i po 5 min polerka. Nie czekałem na kabine bo nie było czasu :) jakaś godzinka pracy z doskoku ;) Powiem Ci, że kupujesz taki promiennik strefe przygotowawcza i lecisz z koksem az miło. A chwyt na klienta to rano wjeżdzasz po poludniu wyjezdzasz ;) na co kabina :glupek:

a lakier grzejesz jak i wszystko od razu po aplikacji, ustawiasz promiennik wybierasz program klar wciskasz ok i idziesz sobie do innej pracy po 12 min odstawiasz wystygnie i gitara mozesz polerować. Plastiki dluzej schną np podkład do 20 min, wieksze elementy tez pewno musze jeszcze sie wdrożyc i trafic w nastawy bo nie pracowalem na promiennikach tym bardziej na takich ;)
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
jacklack
Administrator



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 27 Gru 2008
Posty: 3551
Punkty: 95/54
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 22-03-2011, 22:36   

rajcuch, ...Tylko pogratulować zakupu, i pozazdrościć takiego sprzętu ;) teraz to tylko się cieszyć z efektów i szybkości pracy...

Nie przekraczaj temp.70, max 80 stC przy czasie 8 min na suszeniu... jeżeli jest mało nałożonego materiału (szpachli i podkładu) można zwiększyć nieco temp., natomiast jeśli masz grubiej, to lepiej wydłuż czas i obniż temp. do 65-70 stC.
_________________
www.lakiernik.info.pl
Forum Lak
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
 
     
rajcuch
Forumator



Wiek: 44
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 213
Otrzymał 2 punkt(y)
Skąd: Wlkp
Wysłany: 22-03-2011, 22:38   

dzieki Jacku ;]
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
tomash
Maniak forum


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 595
Punkty: 9/7
Skąd: pomorskie
Wysłany: 23-03-2011, 22:24   

Tu się zgodzę praca z promiennikiem,to czysta przyjemność..... ;]
_________________
tomash
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Paweł166
Wymiatacz



Wiek: 35
Dołączył: 16 Wrz 2011
Posty: 189
Otrzymał 2 punkt(y)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-09-2011, 21:12   

Mam pytanie... czy na ktoś może namiary na lampy (żarniki) do promienników, potrzebuję żarnik IR o długości 38cm, bo kupiłem ostanio PHILIPSA bez redukcji światła i nie jestem z niego zadowolomy, mam wrażenie że słabiej suszy... Jakby co to proszę o informację :)
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
 
     
giena
Klubowicz
Auto-Mal



Pomógł: 3 razy
Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 574
Punkty: 5/3
Skąd: podlasie
Wysłany: 28-12-2012, 21:26   Pilny zakup PROMIENNIKA

Szukam niewielkiego promiennika , generalnie suszenie szpachli i podkładu
http://www.allegromat.pl/aukcja127476
http://www.allegromat.pl/aukcja127477

proszę o opinie i sugestie
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Chali68
Klubowicz
U siebie.


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 06 Kwi 2012
Posty: 1028
Punkty: 35/30
Skąd: Wschód
Wysłany: 29-12-2012, 10:48   

Obydwa ładne tylko nie wiadomo jak z falami, to bywa różnie! Ładny wygląd nie świadczy o skuteczności urządzenia! ;)
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
keon
Wymiatacz


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Mar 2011
Posty: 176
Punkty: 3/3
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 29-12-2012, 16:35   

KRAUSS JAK TO SIE MA DO DISCOWERY ? (cena 3800)Jak jakosciowo spoko to moze bym dolozyl tego tysia i dwa wzial te KRAUSS.

Moze ktos ma te promienniki i mogl by sie wypowiedziec albo sprzedawcy cos wiedza?
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
mkautos
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2012, 16:57   

Cytat:
Moze ktos ma te promienniki i mogl by sie wypowiedziec albo sprzedawcy cos wiedza?

Mam promiennik i mogę poradzić jak okreslisz kwotę jaka chcesz przeznaczyc na zakup promiennika.
Bo po co gadac o promiennikach za 10-15 tys skoro może szukasz w cenach 2-4 tys.
Za 3800 mam mega propozycje, za 2000 mam taki jak ten droższy, lecz bez odczytu temp. elementu i czujnika zbliżeniowego który wyłączy żarniki jak odległość będzie zbyt mała.
No i nie trzeba z miarką latać aby te 50-60 cm prawidłowej odległości ustawić.

Ja mam ten tańszy, kolega z forum ma ten droższy więc jest przetestowany.
Firma która jest dystrybutorem tez jest konkretna, razem z serwisem itd.
 
     
keon
Wymiatacz


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Mar 2011
Posty: 176
Punkty: 3/3
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 29-12-2012, 17:11   

Nie mam jakos bardzo sprecyzowanej kwoty ale cos kolo 6 tys jesli mozna by w tej kasie wziac dwa bylo by fajnie jesli za ta kase ma to byc gowno to wezma jeden a dobry.
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
mkautos
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2012, 17:44   

keon napisał/a:
cos kolo 6 tys jesli mozna by w tej kasie wziac dwa bylo by fajnie jesli za ta kase ma to byc gowno to wezma jeden a dobry.


Widzę że na stronie internetowej oferta sie zmieniła, wiec ograniczę sie do www.escal.pl
Poprzednie modele bardzo chwalę, a najbardziej ich najwyższy model z panelem z czujnikami temperatury i odległości. niecałe 4tys.zl... więc funkcjonalność za ta kasę bardzo fajna.
W instrukcji pisze... promiennik fal krótkich.
Żeby nie było że tym można tylko prąd tracić.
Nie pamiętam nazwy.
Zapytac nie zaszkodzi, kupic można profesjonalnych firm,,, ale to juz nie ta kasa.

Na allegro krauss z czujnikami za 3699zł - to taki własnie model jak mój z firmy escal.
Wiec takiego bym kraussa polecił.
Tańszy bez czujników ale z resztą identyczna kosztuje 2600 chyba... tez na allegro.
Tego tanszego mam ja.
Grzanie pulsacyjne, wygrzewanie i czas i załączanie osobne paneli,,, koniec bajerów.
 
     
keon
Wymiatacz


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Mar 2011
Posty: 176
Punkty: 3/3
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 29-12-2012, 17:57   

Ale czy to nie wada wiekszosc z nich jest zasilana z 220v nawet ten DISCOWERY, tylko ten KRAUSS chula na trzech fazach wg mnie lepiej?
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
mkautos
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2012, 18:30   

keon napisał/a:
Ale czy to nie wada
Zawsze lepiej rozłożyć obciążenie na trzy fazy, lecz 3kW to nie jest żadna tragedia na jednej fazie.

keon napisał/a:
tylko ten KRAUSS chula na trzech fazach

Nawet tego nie zauważyłem przeglądając aukcje allegro.
 
     
keon
Wymiatacz


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Mar 2011
Posty: 176
Punkty: 3/3
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 29-12-2012, 18:53   

Fakt to chyba tyczy sie tych z szescioma lampami.
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
SpeedGold
Bywalec



Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 41
Skąd: Pilica
Wysłany: 02-01-2013, 23:58   

Kupiłem taki promiennik http://allegro.pl/promien...2893755811.html tylko mam pytanie jakie odlagłości od elementu i jaka temperatura na blache i jaka na plastik susząc szpachle, podkład i bezbarwny ....

http://www.allegromat.pl/aukcja127964
Ostatnio zmieniony przez unek 03-01-2013, 12:15, w całości zmieniany 1 raz  
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
arka
Moderator


Wiek: 29
Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 157
Otrzymał 7 punkt(y)
Skąd: lodzkie
Wysłany: 20-01-2013, 16:16   

panowie ktory z tych promiennikow byscie wybrali?
http://www.elakiery.pl/pr...scowery-3x1000w
http://www.lakierniczy.pl...=1&m=623&id=194
czy cos innego w tej cenie?
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
 
     
mkautos
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2013, 16:35   

arka napisał/a:
czy cos innego w tej cenie?

Z allegro za 3699zł krauss z czujnikami odległości i odczytu temperatury elementu.
Te co pokazałeś tego nie mają a fajnie mieć kontrolę temperatury wygrzewanego elementu?
Prawda?
 
     
arka
Moderator


Wiek: 29
Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 157
Otrzymał 7 punkt(y)
Skąd: lodzkie
Wysłany: 20-01-2013, 16:49   

pewnie tak, ogolnie macie jakies propozycje mam do wydania 4000-4500
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
 
     
Mart-Dent
Klubowicz


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 716
Punkty: 15/5
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 21-01-2013, 01:33   

Jeśli masz zamiar kupić promiennik podczerwieni, a nie grzałkę na statywie to nie kupuj żadnego z wyżej wymienionych. Tu masz promiennik IR, może nie jest ładny i brak mu bajerów ale ma to czego brakuje tamtym. Odpowiednią długość fali. A to tylko o to w tym chodzi.


http://www.allegromat.pl/aukcja129523
Ostatnio zmieniony przez unek 21-01-2013, 10:06, w całości zmieniany 1 raz  
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Kaes91
Fanatyk



Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1068
Punkty: 17/10
Skąd: Olecko
Wysłany: 20-03-2013, 19:46   

Odgrzeję... Panowie, jestem coraz bliższy kupna promiennika ale mam takie pytanko, czy promiennik emitujący fale o długości 1500nm wygrzewa "od blachy" czy tylko udaje i prąd marnuje?
_________________
Jak się człowiek spieszy, to się blacharz cieszy...
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
unek
Moderator


Pomógł: 11 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 3286
Punkty: 30/22
Skąd: pomorskie
Wysłany: 21-03-2013, 21:24   

Kaes91,
Fale średnie z reguły grzeją 2 razy dłużej niż krótkie...
Ale jakie są w chińskich promiennikach to nikt nie wie ;)
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Kaes91
Fanatyk



Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1068
Punkty: 17/10
Skąd: Olecko
Wysłany: 21-03-2013, 21:30   

unek, a dlaczego założyłeś, że chodzi mi o chiński promiennik? :nono: No wiesz ty co :aniolek:
_________________
Jak się człowiek spieszy, to się blacharz cieszy...
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
unek
Moderator


Pomógł: 11 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 3286
Punkty: 30/22
Skąd: pomorskie
Wysłany: 21-03-2013, 21:37   

Kaes91 napisał/a:
dlaczego założyłeś, że chodzi mi o chiński promiennik?

Nie o to mi chodziło ;)
To było porównanie do tego co chcesz kupić
Ale z drugiej strony chyba trafiłem :aniolek:
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Kaes91
Fanatyk



Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1068
Punkty: 17/10
Skąd: Olecko
Wysłany: 21-03-2013, 21:42   

Nie trafiłeś:P Promiennik niby polski z żarnikiem Philips. Firma produkująca to Teoterm. Skoro już się wydało to może ktoś coś więcej powie na ich temat bo jak na razie mam tylko jedną pochlebną opinię, a to mało... A długość fali którą napisałem podała mi pani tam pracująca, co jest sprzeczne z tym co było na ich stronie (tam było 1200nm) i jutro będę dzwonił żeby to wyjaśnić. Mam nadzieję, że okaże się ta niższa wartość :)
_________________
Jak się człowiek spieszy, to się blacharz cieszy...
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
unek
Moderator


Pomógł: 11 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 3286
Punkty: 30/22
Skąd: pomorskie
Wysłany: 21-03-2013, 21:58   

Kaes91,
Czytałeś ten pdf ??
http://www.teoterm.com.pl...r_reklamowy.pdf

No nie jakby tak było to lepszy on jest od IRT :aniolek:

Ile kosztuję taki jeden panel ???
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Kaes91
Fanatyk



Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1068
Punkty: 17/10
Skąd: Olecko
Wysłany: 21-03-2013, 22:13   

unek, A jakiej długości fale generuje IRT? bo nie mogę teraz znaleźć nic na ten temat. Cena promiennika, który mnie interesuje to 1567zł brutto. Bez statywu, golutki, tylko 2 lampy i 2 żarniki po 1.5kW.
_________________
Jak się człowiek spieszy, to się blacharz cieszy...
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
mkautos
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2013, 22:53   

unek napisał/a:
Czytałeś ten pdf ??
http://www.teoterm.com.pl...r_reklamowy.pdf

Niezły marketing.
Czytaliscie jakie czasy SUSZENIA :D
Czysty marketing.
 
     
PROJEKTER
Ekspert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 3134
Punkty: 106/7
Skąd: ... z przyszłości
Wysłany: 21-03-2013, 23:01   

mkautos napisał/a:
unek napisał/a:
Czytałeś ten pdf ??
http://www.teoterm.com.pl...r_reklamowy.pdf

Niezły marketing.
Czytaliscie jakie czasy SUSZENIA :D
Czysty marketing.


Nie koniecznie ;) .... czas suszenia jest prawidłowy bo tyle potrzeba na odparowanie LZO z powłoki materiałów do naprawy samochodów, a ich ilość jest ściśle określona w karcie technicznej ... Także schnie w kilka minut. ;) Oczywiście w takim czasie pełne utwardzenie materiału jest niemożliwe nawet w super extra promienniku ... nawet dla produktów UV ;)
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ?
projekter@projekter.pl
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Mart-Dent
Klubowicz


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 716
Punkty: 15/5
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 21-03-2013, 23:31   

mkautos napisał/a:
Niezły marketing.
Czytaliscie jakie czasy SUSZENIA :D
Czysty marketing.


W IRT jest podobnie więc o co chodzi :) http://www.irtsystem.com/IRT/General_Settings.PDF
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
zegarek
Bywalec


Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 38
Wystawił 3 punkt(y)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-10-2014, 10:58   

Potrzebuję coś do wygrzewania punktowych napraw - szpachli, podkładu i ewentualnego przyspeszenia schnięcia bezbarwnego na całym elemencie.

Warto kupić IWATA HT1000, który nie ma żadnych regulacji oprócz on/off?
http://www.allegromat.pl/aukcja166238

Ktoś z Was użytkuje taki promiennik?
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
zegarek
Bywalec


Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 38
Wystawił 3 punkt(y)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-10-2014, 11:07   

Zamówiłem, zobaczymy co to warte.

Poprawna nazwa modelu to HL1000

Instrukcja
http://www.anest-iwata.co...AN_infrared.pdf
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
grzela
Stały Bywalec


Wiek: 35
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 83
Wystawił 1 punkt(y)
Skąd: CB
Wysłany: 29-10-2014, 21:04   

zegarek, nadaje sie ta iwata do czegoś?
_________________

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
zegarek
Bywalec


Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 38
Wystawił 3 punkt(y)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-10-2014, 23:33   

Sprawdziłem tylko czy działa jak przyszła.
Jeszcze nic nie wygrzewałem, ale podejrzewam, że do moich amatorskich zastosowań się nada.
Muszę zmontować sobie jeszcze stojak na to.
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
mlodyx8
Użytkownik


Dołączył: 19 Paź 2014
Posty: 7
Skąd: z garażu
Wysłany: 27-01-2015, 23:02   

no i jak tam Kolego,działa Twój promiennik należycie?
ja zastanawiam się nad IWATA HT3000 ale "spora" inwestycja jak na mnie więc i dłuugo będę myślał-organizował fundusze
Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Tomekggg
Użytkownik


Dołączył: 04 Lut 2020
Posty: 1
Wysłany: 08-02-2020, 21:42   

Witam. Czy posiada ktoś instrukcje obsługi promiennika eurolak PP6 bądź wiedzę do czego służą poszczególne przyciski i jak prawidlowo używać? Poniżej zdjęcie panelu sterowania

IMG_20200208_211423_resize_75.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 349,24 KB

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
ZIEMBA
Moderator


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 1878
Otrzymał 18 punkt(y)
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 11-02-2020, 07:20   

Firma już chyba nie istnieje. A fajnie się zapowiadali. Byl tu na forum nawet producent i można się było od niego wszystkiego dowiedzieć. Poszukaj tu kolegi Lauter, on był chyba producentem. Może znajdziesz w profilu dane kontaktowe.
_________________

Dodaj Punkt autorowi tego posta
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Artykuły i publikacje


Zagadnienia Prawne


Zagadnienia Techniczne