Mam do odbudowy progi w Foresterze SG, chciałem się zapytać jak to zrobić? Skąd to pytanie? Widziałem kilka odbudów. Niektórzy wspawywali profil zamknięty malowali, a inni im w komentarzach pisali - świetna robota. Ale... Raczej nie po to producent zaprojektował ten próg z 4 warstw, żeby później spawać to do profilu ;-) Chciałem się zapytać jak to zrobić tak, żeby było dobrze? Tylko reparaturki poszycia zewnętrznego są dostępne na rynku (Forester i Impreza mają tą samą płytę podłogową a do imprezy reparaturki poszycia zewnętrznego można znaleźć). Czy bawić się i odtwarzać poszczególne warstwy tak jak były w oryginale czy rzeczywiście wstawienie czegokolwiek wystarczy? Samochodu nie będę rejestrował na zabytek ale też nie będę nim jeździł w offroad'zie. Chciałbym go jednak zrobić, żeby jeszcze trochę pojeździł. Jak to zrobić tak, żeby było dobrze? Plan miałem taki żeby każdy z elementów jeden po drugim odbudować, nie wycinać całych warstw tylko np. Część pionową/środkową wyciąć do momentu gdzie jest zdrowa zmierzyć ile elementu brakuje, dociąć z blachy, wyprofilować, zrobić przetłoczenia jak w oryginale i zespawać, zabezpieczyć i tak zostawić, później kolejne warstwy czyli ta łącząca próg z podłogą i ta która jest zaraz pod progiem zewnętrznym. Zrobić je tak samo. Odciąć w miejscu gdzie już jest zdrowa, dorobić brakujący element i wspawać, zabezpieczyć. Później poszycie zewnętrzne. Czy to jest ok? Czy przerost formy nad treścią? Nie jestem blacharzem ale umiem spawać i mam czas, żeby się z tym pobawić, jak się nie uda to trudno, będę złomował ale moim zdaniem warto spróbować. Dlaczego chce doprowadzić ten egzemplarz do używania? Bo reszta jest sprawna ( silnik, elektryka, skrzynia, klima etc). Nie wiem jeszcze jak kielichy amortyzatorów z tyłu. Nie widać żadnych braków z zewnątrz ale to nic nie oznacza. Tak czy inaczej je też da się odbudować. Do nich są gotowe reparaturki. A amorki jeszcze nie wpadły do środka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum