Siemanko! Mam pytanie, bo chcę wymienić żarówki w moim aucie i nie wiem, na co najlepiej się zdecydować. Do tej pory miałem standardowe halogeny, ale zastanawiam się nad zmianą na LED albo Xenon. Podobno LEDy dają mocniejsze światło i dłużej działają, ale nie wiem, czy będą dobrze pasować do moich reflektorów. Ktoś się zna na tym i może podpowiedzieć, co najlepiej wybrać? Chodzi mi głównie o lepszą widoczność nocą, bo często jeżdżę poza miastem i w deszczu czasem naprawdę kiepsko widać. Co polecacie?
Hej! Wybór między halogenami, LED i Xenonem zależy od kilku rzeczy. Halogeny są najtańsze i łatwe w wymianie, ale świecą żółtym światłem, które nie jest tak mocne jak LED czy Xenon. LEDy mają super jasne światło i zużywają mniej energii, ale nie do każdego reflektora pasują – trzeba sprawdzić, czy masz soczewkowe lampy, bo w zwykłych odbłyśnikach mogą źle rozpraszać światło i oślepiać innych. Xenon natomiast daje mocne, białe światło i jest często montowany fabrycznie w droższych autach, ale wymaga przetwornic i odpowiednich reflektorów.
Jeśli chcesz coś lepszego od halogenów, ale bez kombinowania, to LEDy mogą być dobrym wyborem, pod warunkiem, że masz odpowiednie lampy. Na https://autoswiatla.pl/ mają spory wybór różnych żarówek i akcesoriów do oświetlenia, więc możesz tam zerknąć i dobrać coś pod swój model auta. Warto też poczytać opinie, bo nie każdy LED świeci tak, jak powinien. Jeśli jeździsz głównie w ciemnych miejscach i zależy Ci na widoczności, to warto zainwestować w dobre oświetlenie – różnica jest naprawdę odczuwalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum